Blog: Budget Edgar versus Gadget Edgar

Vergelijking van kosten op basis van gemaakte keuzes

Eén van de zwaartepunten van cultureel ondernemen ligt, wat mij betreft, aan de kostenkant van de begroting. En dan met name de overheadkant. Veel organisaties zijn in mijn ogen te log in de organisatie, waardoor er van de beschikbare budgetten te weinig overblijft voor de inhoudelijke uitvoering. Dit deel van het ondernemerschap stelde mij aan het begin van de Cultuuronderneming voor een lastig dilemma. Als in een tekenfilm zweefden er 2 karakters om mijn hoofd: Budget Edgar en Gadget Edgar. De één wilde dat ik voor goedkope spullen ging. Maar de ander liet me de duurste en mooiste modellen op internet zien.

Ronde 1. Laptop

Ding. De bel luidt voor de eerste ronde. Na ongeveer alle computers op internet te hebben gezien, was de slag uiteindelijk toch voor Budget Edgar: voor 500 euro een fijne laptop die aan een aantal van mijn wensen voldeed. Goed scherm, numeriek toetsenbord (vond de boekhouder in mij een fijn idee) goede processor en klaar. Nu had de bouwer ergens wel wat kosten bespaard waardoor intern geheugen en harde schijf niet van deze tijd waren en al snel vervloekte ik de dag dat ik budget Edgar had gevolgd en snapte ik ineens menig ZZP’er die direct alles van Apple op het bureau zet. Oh wat was ik aan het klagen. Vastlopers, updates, kommer en kwel in tijd en energie. Een typisch gevalletje goedkoop is duurkoop!

Maar budget Edgar liet het er niet bij zitten en met een geringe investering schroefde hij lachend een snellere harde schijf in en “prikte” wat intern geheugen bij. Resultaat: mijn computer start nu op in 7 seconden en programma’s laden binnen 1 seconden. Dit is kortom vergelijkbaar met snelheden van een macbook pro van 2250,- (maar dan met een numeriek toetsenbord). Het was spannend, maar de Budget-Edgar heeft deze slag gewonnen van de gadget-Edgar.

Ronde 2. Telefoon

Mijn oude telefoon was op, dus een jaartje hangen was (zelfs voor Budget Edgar) geen optie. Een nieuwe high-end android was inmiddels net zo duur als een iPhone En alle inspanningen van Gadget Edgar ten spijt was het Budget Edgar die met een interessante move kwam: Nokia Lumia 930. High end telefoon, met een budgetprijs. Een zucht van verlichting door de telefoonrekening: Goedkopere hardware merk je vooral in de complexe (lees: lucratieve) telefoondeals. Maar ook een angstig gevoel: windowsphone… serieus?? Nu een weekje later: Ik ben positief verrast! De windowsphone heeft mij van het begin af aan bekoord. Een fijne interface (ik ben de enige nederlander die de bewegende tegeltjes leuk vindt om te kijken) een sterk en snel systeem en het gebrek aan apps wordt meer dan goed gemaakt door de kwaliteit van de belangrijkste apps. Erg tevreden en weer een goede besparing. Maar ook een hele vette telefoon. Ik ga voor een gelijkspelletje.

Ronde 3. Tablet

De laatste ronde zal gaan om de tablet. 1 ding staat vast: het wordt een windows tablet. Waar android en iOS tablets alleen met apps werken, heeft de windows tablet een volwaardige versie van windows 8.1 (straks 10). De meest verstandige keuze dus. Maar dan het model. Voor € 150,- kun je al een tablet kopen die in principe voldoet aan mijn eisen: digitaal papier voor lezen van stukken, bijwonen en volgen van vergaderingen. Maar ja. Toen zag Gadget Edgar dat er een Microsoft Surface 3 uitkomt in mei. Hoewel de prijs nog steeds lager is dan die van een iPad, nog steeds wel een stevige investering. Voorlopig is deze strijd nog onbeslist. Eerst de release even afwachten en nog even wat rekensommetjes maken.

Eindscore

Vergelijking van kosten op basis van gemaakte keuzes
Vergelijking van kosten op basis van gemaakte keuzes

Hoewel kostenbesparing zeker geen doel op zich moet zijn, kan het zeer goed aantikken wanneer je goed nadenkt over keuzes. In bovenstaande voorbeeld scheelt de keuze voor budget Edgar of Gadget Edgar zo’n 70 euro per maand. Dat is voor een startende onderneming veel geld.

Daarnaast ben ik nog steviger Windows adept geworden. Als het lekker werkt, en dat doet het als je de juiste hardware hebt, heb je er een mooi en transparant systeem aan. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik Chrome heb verlaten en Internet Explorer weer ben gaan gebruiken. Maar stel u gerust: BING gebruik ik niet en ook mijn Gmail blijft supplier of choice voor al mijn mailadressen.

Nabrander: Windows geeft ook donaties aan ANBI’s en SSBI’s via Techsoup kun je je als stichting aanmelden waarna je voor een klein bedrag volledige windowsapplicaties kunt gebruiken. Nog een reden om voor Windows te kiezen

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog, Edgar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *